Investeren in smakelijke zorg
Voeding is een integraal onderdeel van de zorg. Toch wordt dit jammer genoeg vaak over het hoofd gezien. De oorzaak ligt in het feit dat veel zorginstellingen te maken krijgen met beperkte middelen, tijdsdruk en een gebrek aan gespecialiseerde kennis om aangepaste voeding te bieden aan mensen met specifieke behoeften.
Kritisch kijken naar huidige maaltijden
We zaten aan tafel met de mensen van Gastromeals, specialisten ter zake wat betreft voeding voor mensen met reuk, smaak en/ of slikproblemen, en deelden onze bevindingen: Het bestaande aanbod van maaltijden voor mensen met deze problematiek is voornamelijk samengesteld uit aangepaste ingrediënten en additieven om houdbaarheid, kleur, geur, textuur, stabiliteit en smaak te verbeteren. Dit gaat voorbij aan de natuurlijke behoefte aan smakelijke voeding en heeft een impact op het algemene welzijn. Wie ons kent weet dat we smaakbeleving hoog in het vaandel dragen.
André is de eerste hoogopgeleide chef-kok van het Center For Gastrology.
Bekijk hier de video van ‘Ook getest op mensen’, waarin André verder toelichting geeft op onze visie.
Eten, voorheen een sociaal gebeuren, verandert in een opdracht voor mensen met deze problematiek. Wanneer voeding een functioneel gegeven wordt, kan dit leiden tot een verminderde eetlust met ondervoeding als mogelijk gevolg. De wetenschap is het er nochtans over eens dat een evenwichtig voedingspatroon leidt tot een beter en sneller herstel na ziekte en ingrepen.
Spoon It®
Gastromeals werkt aan concrete oplossingen. In de beginfase richten ze zich op de groep mensen met reuk, smaak en/ of slikproblemen in de Benelux-markt. Voor de broodmaaltijd biedt Gastromeals vandaag basisproducten aan onder de merknaam Spoon It®, zoals 'Lepelbrood' en 'Lepelkoekjes,' speciaal ontwikkeld om te voldoen aan individuele textuurvereisten. Het lepelbaar brood is voorlopig beschikbaar in verschillende texturen voor de wit en volkoren varianten en kan aangevuld worden met zoete toppings in verschillende smaken.
In de eerste zorginstelling waar werd gestart, merkten ze echt een verschil: Er wordt meer gegeten.
Ons engagement
We engageerden ons om deze innovatieve onderneming financieel en organisatorisch te ondersteunen. Gastromeals ziet winst niet als een einddoel op zich, maar als een middel om verdere innovatie mogelijk te maken. Zo zullen ze hun aanbod verder uitbreiden met zowel oplossingen voor broodmaaltijden als warme maaltijden met aangepaste textuur. En dat wetenschappelijk onderzoek steunen wij met volle overtuiging!
Maaltijden aan huis met overdekte fiets op vier wielen (HLN)
Vanaf begin april leveren onze bezorgers maaltijden aan huis met een elektrische overdekte fiets op vier wielen. Zo omzeilen we niet alleen files, maar rijden we ook een pak ecologischer rond.
Levering van maaltijden met de fiets (HLN)
Bij Traiteur Claessens André uit Nossegem test men momenteel of maaltijden in de toekomst met de fiets aan huis gebracht kunnen worden. De testfase met de onderneming Cargo Velo loopt sinds kort.
Ondernemen is meer dan cijfers en zuivere winst (Horeca krant)
We sierden de cover van Ondernemers Magazine dat uitgegeven wordt door Voka. Wat een eer! In het magazine vertelt zoon Brent over de waarden die we met ons familiebedrijf uitdragen.
Ondervoeding bij senioren, wij pakken het aan (VRT)
Als het gaat om het bereiden van maaltijden voor senioren, is het belangrijk om naast hun specifieke behoeften, ook rekening te houden met smaakbeleving.