Cateraar Claessens André focust op zorgcatering

ZORGCATERING:
CATERAAR ANDRÉ CLAESSENS FOCUST OP ZORGCATERING
“WE WILLEN DAT SENIOREN DANKZIJ ONZE TUSSENKOMST LANG VOOR ZICHZELF KUNNEN ZORGEN”

In Zaventem is Zorgtraiteur Claessens André gevestigd. Wat opvalt is de toevoeging van ‘zorg’ in de naam van het bedrijf. Kenmerkend ook is het feit dat de zorgtraiteur uitdrukkelijk op zoek gaat naar werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. André Claessens beantwoordde graag de vragen die wij ons daarover allemaal stelden. “We willen ons helemaal inleven in de wereld van de zorg en ons aanbod afstemmen op de noden van elk individu”, vertelt hij. Charlotte De Noose

ZORGCATERING

Wat was uw bezigheid vooraleer u ‘Zorgtraiteur Claessens André’ oprichtte?

André Claessens: “Ik genoot een opleiding in de thuis- en bejaardenzorg en startte mijn loopbaan als zorgkundige in een woonzorgcentrum. Daarna had ik een job met een zekere verantwoordelijkheid in de thuiszorg. Het was in die periode dat ik mijn droom waarmaakte om chef-kok te worden (2007). Je ziet het: de unieke combinatie van iemand die de noden in zorgcentra door en door kent en goed kan koken. Met mijn nieuwe diploma op zak startte ik in 2009 tegelijkertijd met een nieuwe job (chef-gerant en culinair beleid, ook in een woonzorgcentrum, én met een klassieke cateringzaak in bijberoep).”

Wanneer startte u met zorgcatering en waarom precies?

“De bezorgdheid die ik eerder in mijn job had in verband met de voeding van zorgbehoevenden, die bleef. Ik speelde al een tijd met het idee ‘Ik kan een gat invullen en optimalere schotels aanbieden aan zorgbehoevenden’. Toen in 2016 mijn stiefzoon afstudeerde als kok, gingen we er samen helemaal voor, na een analyse van de lokale markt. Daaruit bleek duidelijk dat er inderdaad hiaten waren in de traiteursector. We wilden ons beperken tot de niche van ‘zorgtraiteur’ en uitsluitend aan voedingszorg doen. Later sloot mijn echtgenote, met een achtergrond als verpleegkundige in woonzorgcentra, zich bij ons twee aan. Samen hadden we een goede kijk op residentiële zorg en thuiszorg. Nog later zijn de twee andere broers ook in het bedrijf gestart.”

Ik vermoed dat u met de overschakeling van ‘traiteur in bijberoep’ naar ‘zorgtraiteur in hoofdberoep’ serieus heeft moeten opschalen op het vlak van werkruimte?

“We kwamen in een rollercoaster terecht zodra we via een folder kenbaar hadden gemaakt dat we focusten op zorg en diëten, en we met leveringen aan huis begonnen. In 2017 huurden we een loods van 600m2 in Zaventem en twee jaar later breidden we daar uit met evenveel vierkante meters. Daarvan is 200m2 keuken en de rest zijn stockage- en koelruimtes, de kleedkamers enzovoort. Intussen hebben we ook een distributie-unit in Leuven en later dit jaar leveren we ook uit vanuit een aangekocht pand in Mechelen.”

Waarin verschilt u precies van concullega’s?

“Als u doelt op de klassieke traiteurs die eenmalig of sporadisch maaltijden bereiden voor een groep en een speciale gelegenheid – met een grotere menukeuze, levert Zorgtraiteur Claessens André dagelijks – geen single shot dus – bij senioren en we hebben maar een beperkt aanbod. Het budget per maaltijd ligt ook lager dan bij de klassieke traiteurs en, vooral, wij voelen een grote sociale verantwoordelijkheid.”

Cateraar Claessens André focust op zorgcatering

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x